Diabetes zjištěný z oka

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze představila nový diagnostický postup.

 

 

 

 

 

Dosud se diagnóza diabetu opírá o stanovení krevního cukru nalačno nebo při glykemické křivce po zátěži glukózou. Nový postup, který je založen na stanovení fluorescence tkání, v daném případě oční čočky, provádí přístroj vyvinutý v USA.

Úroveň fluorescence oční čočky, vyvolané ultrafialovým světlem, se mění podle množství glukózy navázané v čočce. Podle toho pak zařízení dokáže zjistit diabetes až sedm let před vznikem komplikací.

V současné době má přístroj zapůjčený Všeobecná fakultní nemocnice v Praze jako první diabetologické centrum v České republice.

Další podrobnosti:

Glukóza se váže na bílkoviny v celém těle, mění jejich vlastnosti, poškozuje je, a to se pak stává i příčinou rozvíjejících se komplikací. Čím vyšší je množství glukózy v krvi a čím déle její zvýšená hladina trvá, tím větší změny orgány postihují. Touto cestou se mění např. hemoglobin v červených krvinkách a vzniklý produkt, tzv. glykovaný hemoglobin, se dnes běžně používá k posuzování dlouhodobé úspěšnosti léčby cukrovky.

„Na stejném principu vazby glukózy na proteiny jsou založeny i změny v oční čočce, které vedou k její zvýšené fluorescenci – záření vyvolanému umělým ultrafialovým světlem. Čím déle trvá nepoznaný diabetes a čím je množství glukózy v krvi vyšší, tím je glukóza více navázána v čočce, která pak vydává větší fluorescenci,“ říká prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc., MBA, zástupce přednosty III. interní kliniky VFN v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Rychle a bez hladovky

Vyšetření diabetu z oka probíhá rychle a bezbolestně, pacienti navíc nemusejí předem držet hladovku. Lékaři pak mohou pracovat s okamžitě získanými výsledky. Tento přístroj by tak mohl přinést nové možnosti v prevenci diabetu pro mnoho pacientů.

850 tisíc evidovaných diabetiků

V České republice je v současné době evidováno již přes 850 tisíc pacientů s diabetem, jejich počet se za posledních třicet let ztrojnásobil.

Dalších odhadem 200 až 250 tisíc pacientů o své nemoci zatím nevědí, protože se u nich ještě neprojevily větší potíže. Ty by mohl odhalit rychlý a pohodlný screening, a umožnit tak jejich včasnou léčbu.

Čtěte také: Obvinění umělých sladidel: přispívají k obezitě a diabetu

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.