Budou se v Británii rodit děti tří biologických rodičů?

Tamní parlament poprvé na světě rozhodne, jestli děti smějí mít DNA od tří různých lidí.

O dítěti, které má tři rodiče, se občas mluví u umělého oplození (IVF), kdy jsou použity spermie či vajíčka od dárců. Avšak děti, které mají tři opravdu biologické rodiče, by se teprve mohly začít rodit. Povolení by mohl v blízké době udělit britský parlament jako první na světě.

Výměna porouchané „buněčné elektrárny“

O co jde? Jak známo, v buňce mimo její jádro (v cytoplazmě) se mj. nacházejí mitochondrie – tělíska, která fungují jako „elektrárny“: vytvářejí pro buňku energii. A jsou to také jediná tělíska v buňce mimo jádro, kde se vyskytuje malé množství DNA.

Existují poruchy plodnosti, při nichž mitochondrie nevyrobí dost energie, takže se zárodek přestane vyvíjet a zanikne. Britští vědci však dokážou vyjmout jádro oplozeného vajíčka a přenést je do vajíčka zdravé dárkyně (z něhož bylo vlastní jádro odstraněno). Zárodek se pak může vyvíjet se zdravými mitochondriemi dárkyně.

Už v minulých letech takto výzkumníci z Univerzity v Newcastlu zkušebně vytvořili oplozená lidská vajíčka, ale nesměli je implantovat do dělohy.

Kdyby se však takové dítě narodilo, mělo by v sobě geny tří osob – otce a matky v jádře a ještě i DNA dárkyně mitochondrií.

Nové pochybnosti

V minulých letech řada vědců doporučovala, aby byl tento postup povolen s tím, že genom mitochondrií je čistě funkční – řídí výrobu energie, ale nijak dál člověka neovlivňuje.

Nyní však nové poznatky naznačují, že mitochondriální DNA by mohla mít větší (byť ještě ne dostatečně prokázané) působení na vývoj organismu, než se zatím zdálo. Dítě s cizími mitochondriemi by tedy mělo dědičné vlastnosti od tří různých lidí a není jisté, jestli by je to nějak negativně nepostihlo.

Britský Úřad pro lidskou fertilizaci a embryologii však už vydal souhlas a v příštích týdnech bude na poslancích, zda jej schválí.

(Text je založen na informacích britských médií, zejména časopisu New Scientist.)

Čtěte také: První dítě z transplantované dělohy se narodilo předčasně

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.