Obvinění umělých sladidel: přispívají k obezitě a diabetu

Nečekané výsledky publikované v prestižní Nature jsou zatím potvrzeny u myší a jen zčásti i u lidí.

Kdo by to byl čekal: nekalorická umělá sladidla mohou přispívat k rozvoji obezity a vzniku diabetu, tvrdí izraelští vědci, a to v momentálně nejprestižnějším vědeckém periodiku na světě – v Nature.

Jak je to možné? Umělá sladidla organismus nedokáže trávit, a tak v nezměněné podobě projdou až do střev, kde se setkají se střevními bakteriemi. Ale na ně zřejmě působí. Mění jejich složení i fungování. A důsledkem, jak naznačují izraelské výzkumy, je, že v organismu se pak vytváří glukózová intolerance čili předstupeň diabetu.

Jen sedm pokusných osob

Izraelští výzkumníci to dokazují především pomocí pokusů na myších, které pily vodu, vodu s glukózou a vodu s umělými sladidly – aspartamem, sukralózou a sacharinem.

Zato pokus s lidskými dobrovolníky byl zatím jen skromný: proběhl se sedmi lidmi, po týdnu slazení sacharinem se změny vedoucí k porušené toleranci glukózy projevily u čtyř z nich.

Ve hře je však samozřejmě ještě další fakt: Myši vzájemně pojídají své výkaly, a mísí si tak střevní bakterie. U člověka se to neděje, takže změny ve střevní mikroflóře mohou být pozvolnější či probíhat úplně jinak.

Nejčastější potravinové doplňky

Nekalorická umělá sladidla patří mezi nejčastější potravinové doplňky a jsou obvykle schválena jako zdravotně bezpečná pro lidi. Kupodivu však dosavadní studie nebyly úplně jednoznačné v tom, že jejich konzumace vede ke ztrátě hmotnosti u konzumentů.

V minulosti už umělá sladidla ustála mnohá podezření z nežádoucích účinků, možná se nakonec jako lichá ukážou i ta nejnovější. Nicméně se teď zdá, že když člověk radši sáhne po vodě místo slazených nápojů (ať už jsou slazeny čímkoli), neprohloupí.

Zdroj: Nature, doi: 10.1038/nature13793

Čtěte také: Aspartam, až na jednu výjimku, není škodlivý, říká nové posouzení

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.