První dítě z transplantované dělohy se narodilo předčasně

Operace se podařila ve Švédsku, děloha pocházela od 61leté dárkyně. První pokus se neúspěšně uskutečnil v Saúdské Arábii už před 14 lety.

První dítě na světě z transplantované dělohy přišlo na svět ve Švédsku. 36letá matka, která se narodila bez vlastní dělohy, získala transplantát od své 61leté přítelkyně, která 7 let předtím dosáhla menopauzy.

Dítě se podle časopisu Lancet narodilo v září 2014 předčasně, v 32. týdnu těhotenství, vážilo 1,8 kg.

Podle zatím dostupných informací má matka funkční vaječníky. Pár využil IVF a bylo vytvořeno 11 embryí, následně zmrazených.

Poté tým z nemocnice v Göteborgu transplantoval dělohu a nasadil imunosupresiva. Rok po transplantaci lékaři implantovali jedno ze zmrazených embryí.

Kvůli preeklamptickému stavu matky a abnormální tepové frekvenci plodu muselo k porodu dojít předčasně. Podle oficiálních informací se matce i dítěti – chlapci pojmenovanému Vincent – daří dobře.

Trénink na ovcích

Mats Brännström, profesor z Univerzity v Götenborgu, který vedl transplantační tým, tuto techniku vyvíjel řadu let.

Již v roce 2007 informoval o pokusech na ovcích – tehdy se mu podařilo vyoperovat dělohy 14 ovcí a po hodině je reimplantovat. Avšak jen u 4 z těchto ovcí se mu podařilo dosáhnout březosti díky IVF. Další experimenty, včetně přenášení dělohy z jedné ovce na jinou apod., nakonec vedly k současnému úspěšnému narození prvního dítěte.

První pokus v Saúdské Arábii

Podle dostupné literatury se zdá, že poprvé lidskou dělohu už v roce 2000, bez předchozího výzkumu na pokusných zvířatech, transplantovali lékaři v Nemocnici krále Fahda v saúdskoarabské Džiddě. O zákroku informovali s dvouletým zpožděním v International Journal of Gynaecology and Obstetrics.

Dárkyní byla šestačtyřicetiletá žena po menopauze, příjemkyní šestadvacetiletá žena, jejíž děloha musela být vyoperována kvůli rozsáhlému krvácení po dřívějším porodu. Transplantovaná děloha se sice zapojila do činnosti v cizím organismu, umožnila i běžnou menstruaci. Avšak po 99 dnech přístroje odhalily, že jedna z cév zásobujících orgán krví je ucpána krevní sraženinou. Nezbylo než dělohu zase odoperovat, k žádnému pokusu o otěhotnění tehdy ani nedošlo.

Čtěte také: První dítě ze zmrazeného embrya se v Česku narodilo před dvaceti lety

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.