Pásový opar postihne během života až třetinu lidí

VZP dá některým klientům příspěvek na využití první a jediné vakcíny proti němu.

Asi třetina lidí zažije někdy v životě pásový opar. Související silné bolesti mohou přetrvávat několik měsíců nebo i let. Běžné léky proti bolesti často nezabírají.

Od dubna letošního rokuje v ČR k dispozici vakcína Zostavax proti pásovému oparu, a to jako v jedné z mála zemí v Evropě. Vakcína se podává v jedné dávce formou podkožní injekce bez potřeby přeočkování. Člověka chrání po dobu až 10 let.

Vznik bez varování

Pásový opar vzniká bez varování a bez předchozích zdravotních komplikací. Projevuje se obvykle bolestivou puchýřnatou vyrážku na bedrech, hrudníku či v obličeji. S vyšším věkem roste riziko závažných komplikací. Nejčastěji jde o bolesti způsobené v důsledku poškození nervů, které mohou přetrvávat i roky. U nemocných s pásovým oparem se také zvyšuje riziko infarktu a cévní mozkové příhody.

Pásový opar vyvolává herpetický virus Varicella zoster, stejný, který způsobuje plané neštovice. Ty v dětství prodělala většina lidí a vícekrát už je nedostanou. Jenže virus, který onemocnění způsobil, v těle přežívá. S poklesem imunity nebo stárnutím organismu může znovu udeřit, tentokrát mnohem bolestivěji.

Nabídka příspěvku

Všeobecná zdravotní pojišťovna teď přichází s nabídkou, že svým klientům na očkování přípravkem Zostavax přidá 1 000 korun. Protože pásový opar postihuje nejčastěji lidi nad 50 let věku, je nabídka VZP určena právě pro ně. Akce trvá nejdéle do konce letošního roku, příspěvek získá prvních 5 000 klientů.

První a jediné očkování

Vakcína Zostavax je prvním a jediným očkováním, které dokáže předcházet vzniku pásového oparu. Její zvýhodněná nákupní cena, která je garantována výhradně v ordinacích praktických lékařů, je pro klienty VZP 2 813 korun. Výhradně praktický lékař také musí provést očkování.

Na kterékoliv pobočce VZP pak může klient předložit originál dokladu o nákupu přípravku, potvrzení o jeho aplikaci, a je-li členem Klubu pevného zdraví VZP, může mu být vyplacena částka 1 000 korun.

Další informace jsou k nalezení na webu VZP zde.

Čtěte také: Zájem o očkování proti klíšťatům roste přímo raketově

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.