Osm českých pacientů dostane nový typ umělého srdce

Přístroj HeartMate III testují v IKEM, získali jej od výrobce zadarmo.

V šesti zemích (Austrálii, Rakousku, Kanadě, Kazachstánu, Německu a České republice) se bude testovat nový typ dlouhodobé mechanické srdeční podpory HeartMate III.

V ČR tuto levostrannou srdeční podporu implantuje pražský Institut klinické a experimentální medicíny osmi pacientům s diagnózou velmi pokročilého srdečního selhání. Čtyři z nich již operací prošli, další čtyři budou následovat. Jiné dostupné metody v rámci současných pravidel poskytování léčby v ČR by už těmto pacientům neměly co nabídnout.

450 pacientů za 11 let

Americký výrobce Thoratec poskytl tyto pumpy, každou v hodnotě vyšší než 2 miliony korun, zdarma v rámci klinické studie.

Toto „umělé srdce“ se zavádí k srdci opravdovému. Je určeno nemocným, kteří čekají na transplantaci tohoto orgánu od lidského dárce, ale i pacientům, kteří nejsou indikováni pro transplantaci vzhledem k věku či prodělanému onkologickému onemocnění.

V IKEM implantují mechanické srdeční podpory již více než 11 let, za tu dobu je dostalo 450 pacientů.

Doplňující podrobnosti:

Jak IKEM informuje, od dubna 2003, kdy tamní lékaři implantovali v Česku první mechanickou srdeční podporu, se změnilo mnohé.

„Umělé srdeční podpory se zmenšily, technologie je stále dokonalejší, fungování efektivnější a především se díky nim výrazně snížil počet pacientů, kteří se na čekací listině nedožijí transplantace srdce. Navíc, nemocní se k zákroku dostávají v mnohem lepším stavu – to zvyšuje jejich šance na dlouhodobé přežití. IKEM jako superspecializované pracoviště, které stojí i u samotného vývoje těchto srdečních podpor, za dobu fungování programu implantoval pumpu více než 450 pacientům. Přes 200 pump bylo dlouhodobých, 250 krátkodobých. V současnosti pak ročně naši lékaři pomohou průměrně 70 nemocným,“ říká ředitel IKEM MUDr. Aleš Herman, PhD.

Několik využití

Dlouhodobá srdeční podpora HeartMate III. má hned několik využití. Je určena pacientům čekajícím na transplantaci pro zajištění podpory (“most k transplantaci“) i pro rekonvalescenci myokardu. Sloužit ale má i nemocným, kteří již nejsou kandidáty na transplantaci srdce – pro tzv. permanentní léčbu. „Na západ od nás je již – na rozdíl od České republiky – tato forma využití srdeční podpory zcela běžná a standardní. Důvodem omezení je u nás absence úhrady zákroku pro pacienty bez výhledu následné transplantace. To bychom rádi změnili. I pacienti, kteří jsou například vzhledem k vyššímu věku nebo prodělanému onkologickému onemocnění nevhodní jako kandidáti pro transplantaci, by měli dostat šanci na kvalitní život,“ vysvětluje přednosta Kardiocentra IKEM prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc.

Komfortnější přístroj

Oproti předchůdcům je HeartMate III pro pacienty mnohem komfortnější. Je pro lékaře snadněji implantovatelný do těla pacienta, ven vede jen napájecí kabel a i výdrž baterie je výrazně delší.

„Přístroj je díky další miniaturizaci vhodnější pro šetrnější implantaci mnohem menší operační ránou. Je umístěn přímo na srdci, nevyžaduje tak vytváření podkožní kapsy a s ní spojeným dalším chirurgickým zásahem s rizikem následných komplikací. Unikátní je plně magnetické zavěšení turbíny čerpadla – tedy eliminace ložisek, které částečně poškozují krevní elementy a zároveň jsou limitujícím faktorem trvanlivosti pump. Jako jediný přístroj svého druhu tento typ umožňuje vytváření umělé pulzní vlny, která má pro organismus pravděpodobně řadu výhod v případě použití čerpadla v trvání mnoha let,“ popisuje výhody novinky hlavní investigátor evropské studie doc. MUDr. Ivan Netuka, PhD., zástupce přednosty Kardiocentra IKEM.

Podíl na vývoji

Institut klinické a experimentální medicíny se na vývoji HeartMate III. přímo podílel. Část vývoje a preklinického testování probíhala i přímo v Praze, navíc se čeští experti pravidelně účastnili všech fází procesu v USA. I díky tomu může být IKEM jedním z devíti pracovišť v šesti zemích na celém světě, která dostala příležitost implantovat je pacientům jako první.

Ovšem vývoj jde i nadále kupředu – už za několik let by se mohly implantovat podpory, kdy z pacienta žádné kabely nepovedou a baterie, s životností až tři roky, se bude dobíjet přes kůži, což by pacientům mělo umožnit větší komfort, například si budou moci bez obav zaplavat, budou mobilnější, nebudou muset nosit baterie trvale při sobě a sníží se například i riziko infekcí.

Čtěte také: Umělé srdce zvyšuje šance na přežití

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.