Online poradna Znám své léky prozradí interakce léčiv

Možná by mohla být užitečná i vašim pacientům nebo přímo vám.

Od června funguje bezplatná online poradna Znám své léky, kterou provozuje Asociace inovativního farmaceutického průmyslu ve spolupráci se společností Infopharm.

Zájemce do webového formuláře zadá názvy svých léků a během několika dnů dostane e-mailem informace o případných interakcích, které mohou kombinací právě těchto léků vzniknout. Pacientům v poradně doporučí, aby v případě nevhodné kombinace kontaktovali lékaře.

Nekombinujte s třezalkou

Poradna má pacienty také informovat o konkrétních potravinách a bylinkách, které není vhodné kombinovat s užívanými léky (nejčastěji v praxi ovlivňují účinek léčivé látky alkohol, třezalka, grapefruit a pomerančová šťáva).

Dvakrát totéž, pod jiným názvem

Od června do poradny své dotazy zaslalo 750 pacientů – u pětiny z nich byly odhaleny lékové interakce, asi 40 pacientů pak užívalo léky duplicitně – měli totéž léčivo předepsáno pod jiným názvem od dvou lékařů, což je drahé i nebezpečné.

Ne každý lékař ví, jaké léky už jeho pacient užívá na choroby léčené jiným specialistou, a navíc není v lidských silách si na všechny potenciální nevhodné kombinace léků okamžitě vzpomenout. Takže online poradna založená na databázích a softwaru společnosti Infopharm může být docela užitečná.

Online poradnu najdete zde. (Doplňující poznámka ze dne 3. 9.: Poradna nyní rozesílá maily s tím, že je přetížená, jeden člen Klubu doktora Vlacha uvedl, že odpověď na svůj dotaz, jejíž obsah pro něj opravdu byl užitečný, dostal za dva týdny.)

Čtěte také: Pár telefonátů od farmaceuta zlepšilo zdraví části pacientů

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.