Masarykův onkologický ústav v Brně zavedl novou léčbu nádoru prsu

Využívá brachyradioterapii – vnitřní ozáření.

Jednou z podob radioterapie je brachyradioterapie (brachyterapie – BRT), tzv. vnitřní ozáření. Jedná se o léčebnou metodu, při které se zdroj ionizujícího záření (radioaktivní irridium nebo cesium) umísťuje přímo do nádoru nebo k jeho těsné blízkosti. Většinou doplňuje zevní ozařování. Záření při této metodě neprochází přes kůži a další podkožně uložené tkáně a orgány.

Nyní i na mammu

Klinika radiační onkologie brněnského Masarykova onkologického ústavu ročně uskuteční asi 400 výkonů brachyradioterapií u více než stovky pacientů. Největší zkušenosti má s karcinomem děložního čípku.

V minulých letech se také podílela na významné evropské studii ozáření lůžka nádoru prsu samostatnou brachyradioterapií bez ozáření celého prsu zevní radioterapií. Touto metodou se u nádoru prsu zkrátí doba léčby zářením po operaci v indikovaných případech (časná stadia onemocnění) ze 7 týdnů na 1 týden bez rizika poškození kůže, tedy výsledkem je i výborný kosmetický efekt.

Jak Masarykův ústav uvádí, tuto léčbu provádí pouze 2 až 3 pracoviště v republice. A nyní ji díky výsledkům zmíněné studie mohou zavádět v Brně i pro další pacientky.

Sponzorská pomoc

Umožňuje to i dar 2,5 milionu korun od společnosti Slovenský plynárenský priemysel, za něž ústav obměnit a modernizovat přístrojové vybavení pro tento výkon.

Čtěte také: Adresné zvaní zvýšilo zájem o onkologický screening celkově o 12 %

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.