Čeští vědci vyvíjejí vakcínu proti borelióze

Jsou mezi nimi i odborníci z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Zatím preklinické experimenty vakcíny prokázaly její účinnost u myší a psů. Unikátní vakcína je složena z pečlivě vybraných úseků povrchových proteinů z různých kmenů borelií a měla by připravit imunitní systém organismu na obranu, pokud jej napadnou pravé bakterie.

Nejdřív pro zvířata, pak snad i pro lidi

„Cílem projektu bylo připravit veterinární vakcínu, která by umožnila prevenci boreliové infekce u zvířat, zejména u psů. Další práce směřuje k přípravě a výrobě vakcíny pro použití v humánní medicíně,“ uvedl Milan Raška z ústavu imunologie Lékařské fakulty Univerzity Palackého.

Vakcína funguje na očkovaných zvířatech, ovšem infekci výzkumníci zatím přenášeli injekčně, ještě tedy potřebují ověřit, zda bude účinná i při přenosu infekce přímo klíštětem, jako v reálném životě.

Zda se povede uvést vakcínu na trh s veterinárními přípravky či později i mezi humánní léčiva, se samozřejmě teprve uvidí.

Spolupráce ústavů i soukromé firmy

Na výzkumu se společně podíleli vědci z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně, ze dvou pražských ústavů Akademie věd (Ústavu organické chemie a biochemie a Fyzikálního ústavu) a také odborníci ze společnosti Bioveta z Ivanovic na Hané.

Další informace najdete na webu univerzity Palackého zde.

Čtěte také: Lymská borelióza může být asi desetkrát častější, než naznačují čísla

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.