Je to zajímavé pro vaše pacienty? Seniora hlídá technika

Na ČVUT a Univerzitě Karlově společně vyvinuli službu, která přivolá pomoc osamoceným starším lidem. Už je k dispozici veřejnosti.

V Česku žije 1,2 milionu lidí starších 70 let, asi půl milionu z nich osamoceně. Vzhledem ke zhoršující se kondici a často pod tlakem rodiny mnozí z nich omezují své aktivity na minimum, i když to někdy ani není nutné.

Obavy z nečekaného zdravotního selhání by měla snížit služba Zůstaň fit. Je to technický systém, který vyvinuli odborníci z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT a z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Vytvořili i společnost CleverTech, která jej zavádí do praxe.

Krabička s jediným tlačítkem

Základem je, že senior má k dispozici přijímač a vysílač, který vypadá jako malá krabička s červeným tlačítkem. Případně má odpovídající software vložen do svého mobilního telefonu.

Když se uživateli něco stane, zmáčkne jediný knoflík a spojí se s operátorem. Ten ví, kde dotyčný je (díky družicové navigaci a také sledování polohy podle vzdálenosti mobilu od nejbližších základnových stanic), a může mu tam přivolat pomoc – příbuzné nebo záchranku.

Pohyb pod dozorem

Systém však nabízí i další služby: zjišťuje, zda se přístroj (a tedy jeho majitel) pohybuje, při delší nehybnosti se operátor ozve a zeptá se, zda je vše v pořádku, případně přivolává pomoc. V noci je přístroj v nabíječce, ale pokud je tam neobvykle dlouho, operátor se opět ozve.

Jedna aplikace vysílá na mobil příbuzných informace o tom, kde se senior právě pohybuje (toto sledování se dá vypnout).

Tento český systém se už používá i ve Švédsku a na Slovensku. V Česku jej má přes 300 osob. Pořízení vysílače stojí nejvýše pět tisíc korun a jeho provoz tři až šest set korun měsíčně.

Pomáhá uživatelům zahnat obavy ze zdravotního selhání a jejich příbuzným dává větší klid.

Více informací můžete najít na webu provozovatelů zde.

Čtěte také: Text v tabletu je pro seniory přístupnější než v papírové knize

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.