Počítač v brýlích pohotově vyhodnotí zdravotní test

Další využití pro Google Glass – pohotově analyzuje imunochromatografický test a ještě pomůže určit, jak se nemoc šíří.

Google Glass, tedy počítač, kamera i mikrofon v lehkých brýlových obroučkách s malinkým monitorem přímo před okem, má další možné využití. Výzkumníci z Kalifornské univerzity v Los Angeles popsali, že zařízení pohotově vyhodnotí imunochromotografický test – tedy zbarvený diagnostický proužek (typickým příkladem jsou těhotenské testy, testy na zneužívání drog, testy HIV, malárie a řada dalších).

Vysílání do vzdáleného počítače

Zdravotník si nasadí Google Glass, podívá se přes něj na výsledný proužek, kamera vše snímá a vyšle obrázek do výkonného počítače (přes síť Wi-Fi, a pokud není k dispozici přes mobilní telefon). Během několika vteřin dostane zdravotník na monitor v brýlích přesný výsledek testu, nezávislý na subjektivním posouzení barevné škály.

To ale není všechno: protože vysílaná data jsou doprovázena údajem o poloze zdravotníka z družicové navigace GPS, ve vyhodnocovacím centru se pohotově zaznamenává, kde byla nemoc zjištěna.

Pro pohodlí i do pustin

Jak kalifornští výzkumníci popsali v časopise Americké chemické společnosti, metodu vyzkoušeli s využitím testů na HIV a na prostatický specifický antigen (PSA). Jde však zatím o potvrzení principu, metoda by se měla upravit i pro jiné testy.

Hlavním cílem je nejen ulehčit zdravotníkům práci, ale umožnit rychlé a pohodlné vyhodnocování testů také v končinách vzdálených od civilizace a rovněž pohotově sledovat, jak se případná sledovaná nemoc už rozšířila.

Zdroj: ACS Nano, doi: 10.1021/nn500614k

O Google Glass také čtěte a podívejte se na dvě videa: Operace za pomoci počítače v brýlích

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.