Kdo šíří vtipy na lékaře?

Zkoumat se dá kdeco, i to, kdo vyvěšuje vtipy na lékaře na Facebooku. Vtipálci jsou častěji lidé méně vzdělaní a opuštění.

Výzkumníci z renomované americké školy Dartmouth College si dali možná docela zábavnou práci: sbírali vtipy na lékaře a medicínu. A to takové, které si v pointě dělaly legraci na účet lékařů.

Konkrétně výzkumníci sledovali anekdoty, které se objevily na 33 tisících facebookových profilů těch uživatelů v USA, kteří dali svolení ke sledování dění na svém Facebooku.

Za půl roku našli 263 uživatelů, kteří nějaký vtip dělající si legraci z lékařů zveřejnili. Šlo tedy o 0,8 % sledovaných uživatelů Facebooku, což naznačuje, že lékařské vtipy nejsou na této sociální síti bůhvíjakým hitem. Na tyto lidi se výzkumníci zaměřili.

Osamocení s mnoha přáteli na síti

A zjistili, že vtipálkové, kteří tyto vtipy na svůj Facebook dávali, byli v průměru méně vzdělaní než ostatní uživatelé Facebooku, kteří na webu na adresu lékařů nežertovali (vyšší vzdělání, než zhruba odpovídá českému bakalářskému, mělo 16 % vtipálků, ale 20 % ostatních uživatelů Facebooku).

Vtipálkové byli také častěji rozvedení, ovdovělí či žili odloučeně od bývalého partnera.

Jinak však vtipálkové měli více přátel na Facebooku (medián: 227) než ostatní uživatelé (u nich byl medián 132 přátel).

Ukázky

Jestli je toto zjištění k něčemu užitečné, si Klub doktora Vlacha netroufá posuzovat (ostatně i na hlavní stránce našeho webu přinášíme lékařské anekdoty…).

Místo toho nabízíme ukázky z těch vtipnějších zkoumaných anekdot:

Otázka: Jak říkáte doktorovi, který s odřenýma ušima ukončil medicínu jako úplně poslední ze svého ročníku? Odpověď: Pane doktore.

Nebo: Tři ze čtyř lékařů doporučují jiného lékaře.

Anebo: Říká lékař pacientovi: „Udělali jsme všechny testy, na které jsme pomysleli, a výsledek ukazuje, že už jste bez peněz.“

Zdroj: Journal of Medical Internet Research, doi: 10.2196/jmir.2797

Čtěte také:

Doporučení: Neuzavírejte s pacienty přátelství na Facebooku

Překvapení? Častí uživatelé sociální sítě Facebook se cítí osamělí

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.