Překvapení: Placebo funguje, i když pacient ví, že je neúčinné

Placebo efekt je mocný a odpovídá za polovinu účinku při mírnění bolesti, dokazuje nová studie z Harvardovy univerzity.

Výzkumníci z Harvardovy univerzity a dalších institucí v USA uskutečnili další ze studií zkoumající účinky placeba. A zjistili, že placebo funguje i v situaci, kdy pacienti vědí, že jde o neúčinnou substanci. A určili také to, že placebo označené jako lék má při úlevě od bolesti zhruba stejný účinek jako opravdový lék označený jako placebo.

Šest matoucích obálek

Výzkumníci postavili svůj důvtipný experiment na sledování 66 pacientů trpících migrénami. Každý účastník pokusu dostal přesně určené pořadí pilulek, které měl užívat při šesti po sobě jdoucích záchvatech migrény.

Léky byly v šesti obálkách – dvou s označením „Maxalt“, dvou s popisem „placebo“ a dvou s popisem „Maxalt nebo placebo“.

Pokusné osoby však nevěděly, že navzdory nápisu na obálkách byl vždy v jedné ze stejně označených obálek pacientům dobře známý lék Maxalt (rizatriptan) a v druhé neúčinné placebo.

Karty byly rozdány. A jak to dopadlo?

Nenadálé výsledky

Úplně nejzajímavějším zjištěním bylo, že když si pokusné osoby vzaly při záchvatu migrény tabletku označenou jako placebo, která skutečně byla placebem, stejně popsaly určité zlepšení oproti stavu bez léčení.

Druhým zajímavým poznatkem je fakt, že když brali pacienti lék označený jako placebo, ulehčil jim při bolesti zhruba podobně, jako když brali placebo popsané jako lék.

Doplňme i výsledky, které se daly předem čekat: Pacienti, kteří brali lék označený jako lék, popisovali úplně největší zlepšení stavu oproti situaci bez léčení. A tatáž pilulka z obálky „Maxalt nebo placebo“ zabírala lépe než z obálky „placebo“ a hůře než z obálky „Maxalt“.

Síla placebo efektu

Výzkumníci tedy potvrdili účinnost placebo efektu a vyhodnotili, že při úlevě od bolesti je zodpovědný za více než polovinu pacientem vnímaného zlepšení.

Proč placebo funguje, i když se nemaskuje?

Každý ze školy ví, že se placebo efekt projeví tehdy, když pacient věří, že dostal skutečný lék. Ale jak to, že se dobrovolníkům, kteří brali placebo a znali význam tohoto slova, přesto ulevilo?

Možná proto, že věděli o existenci placebo efektu, a čekali i díky němu zlepšení… Těžko říct, tohle je záhada na další zkoumání.

Dobrá „reklama“ pomáhá léčbě

Jeden postřeh z experimentu může zřejmě najít okamžité uplatnění i v běžných ordinacích. Maxalt označený jako lék přinesl pokusným osobám zhruba dvakrát větší zmírnění bolesti než tatáž pilulka označená jako placebo.

Z toho se dá vyvodit, že když lékař předepíše dobrý lék a ještě jeho účinnost vychválí, může podstatně zvýšit terapeutický dopad.

Zdroj: Science Translational Medicine,
doi: 10.1126/scitranslmed.3006175

Čtěte také: Placebem někdy „léčil“ téměř každý lékař. V Británii

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.