Zemřela profesorka Radana Königová, která ošetřovala Jana Palacha

Rozvíjela obor popáleninová medicína, dožila se 83 let.

Profesorka MUDr. Radana Königová, CSc., dokázala rozvinout v ČR první jednotku intenzivní péče pro rozsáhle popálené pacienty, zavedla nové metody odstraňování mrtvých tkání a využití nových biologických či umělých krytů.

Spolu s doc. MUDr. Jaroslavou Moserovou, DrSc., byla ošetřující lékařkou Jana Palacha, který se 16. ledna 1969 pokusil o sebevraždu sebeupálením.

Letos v létě získala Cenu J. E. Purkyně – nejvyšší ocenění udělované Českou lékařskou společností J. E. Purkyně za přínos pro medicínu. Česká lékařská komora jí udělila titul Rytířka lékařského stavu za rok 2003. V roce 2004 získala státní Medaili Za zásluhy o stát v oblasti vědy II. stupně.

Život zasvěcený medicíně

Profesorka MUDr. Radana Königová, CSc., se narodila 31. července 1930. Studovala v letech 1946 a 1947 na Československé koleji v Hassobury ve Velké Británii. Lékařskou fakultu na Univerzitě Karlově vystudovala v roce 1955. Pak působila v nemocnicích v Podbořanech Karlových Varech.

Od roku 1969 do roku 1977 zakládala a následně vedla jednotku intenzivní péče popáleninového centra v Praze. Mezi lety 1978 a 1990 byla primářkou popáleninového centra a v letech 1990 až 1996 přednostkou Kliniky popáleninové medicíny 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Docentkou v oboru plastické chirurgie a popáleninové medicíny se stala v roce 1990, profesorkou roku 1992.

Další údaje najdete na webu 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy zde.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.