Cestovatelům do tropů nehrozí ebola, ale úplně jiné choroby

Přivážejí si především malárii, břišní tyfus a leptospirózu.

Když už jedou cestovatelé z vyspělých zemí do exotických tropů, bojí se, že si přivezou ebolu či podobnou šílenou chorobu. Realita je jiná.

Ukázala to analýza dat o 83 tisících cestovatelů z Evropy, Severní Ameriky, Izraele, Japonska, Austrálie a Nového Zélandu, kteří v letech 1996 až 2011 vyhledali lékařské ošetření poté, co se vrátili z tropů. Ani jeden z nich se nenakazil krvácivou horečkou způsobenou virem ebola…

Nicméně 3 655 vyšetřovaných osob (4,4 procenta) si skutečně přivezlo některou z potenciálně smrtících chorob a 13 z nich na ni zemřelo – z toho deset na malárii.

Nejnebezpečnější trojice

Jakými že to nebezpečnými nemocemi se tedy můžeme v tropech nejčastěji nakazit?

Na prvním místě to je malárie, šířená prvoky rodu Plasmodium přenášenými komáry. Mělo ji 76,9 procenta cestovatelů se zjištěným nebezpečným onemocněním.

Dalším na řadě byl břišní tyfus, přenášený bakteriemi Salmonella typhi v kontaminovaném jídle a vodě. Ten měl na svědomí 18,1 procenta nebezpečných případů.

2,4 procenta zjištěných rizikových případů pak tvořilo onemocnění leptospirózou, bakteriální chorobou způsobenou spirochetami rodu Leptospira ve znečištěné vodě.

Zdroj: American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, doi: 10.4269/ajtmh.12-0551

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.