Nemocnice se rušit nebudou. Alespoň prozatím

Zdravotní pojišťovny uzavírají smlouvy i s dvanácti nemocnicemi, které původně chtěly zavřít.

Dvanáct menších nemocnic, například v Roudnici nad Labem, v Hustopečích nebo v Tišnově, kterým hrozilo uzavření, přežilo. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ustoupila a začala s nimi uzavírat nové smlouvy. Ji pak postupně následují menší, zaměstnanecké zdravotní pojišťovny.

Je to výsledek tlaku veřejnosti i místních politiků, včetně hejtmanů, kteří odmítali uzavření místních nemocnic. Desítky tisíc lidí podepsaly petice proti zrušení nemocnice v jejich blízkosti.

Náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek, který je zároveň předsedou správní rady VZP, však v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že se o snižování počtu nemocničních lůžek a potažmo i o rušení některých nemocnic bude zase jednat v horizontu jednoho až půldruhého roku.

Státní pomoc pro VZP

Finanční problémy Všeobecné zdravotní pojišťovny řeší ministerstvo financí tak, že jí v lednu s předstihem pošle jednoměsíční zálohu plateb za státní pojištěnce ve výši tří miliard korun. Od února by tedy mohla VZP platit lékařům i nemocnicím zase včas, přestože má nulové rezervy.

Tato záloha by se pak vyrovnala tím, že by VZP nedostala jeden měsíční příspěvek ve druhé polovině roku, kdy bývají nižší náklady na péči. Stejný postup už stát zvolil jednou, když byl ještě ministrem zdravotnictví David Rath. Tehdejší „předsunutá platba“ se však nakonec změnila v dotaci.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.