Dostane konopí šanci od pojišťoven?

Sorry, there are no polls available at the moment.

V prosinci by se měla do závěrečného čtení dostat novela zákona, která umožní pacientům využívat konopí k léčebným účelům.

 

Zdravotní pojišťovny se ještě nedávno vyjadřovaly negativně k možnosti přispívání pacientům na léčbu konopím. Ministerstvo zdravotnictví nyní připustilo, že by léčebné konopí mohly v budoucnu částečně hradit. V prosinci by se měla novela zákona, která umožní pacientům využívat konopí k léčebným účelům, dostat do závěrečného čtení. Nepřipouští však možnost pro nemocné pěstovat si konopí doma. Jedinou možností je zakoupení na předpis v lékárně. Léčba by totiž podle poslanců měla být pod dohledem odborníka.

Za současného stavu, kdy Svaz zdravotních pojišťoven ČR nechce konopí proplácet z důvodu, že nejde o kauzální léčbu, ale jen potlačování příznaků a podpůrnou terapii, však není pro pacienty konopí cenově dostupné. V lékárnách za ně nechají až 20 tisíc korun. „Lékárny nejspíše nebudou tak drahé konopí odebírat, protože nebudou pacienti, kteří by na to měli. Přitom chce stát dovážet konopí ze zahraničí. Kdyby se licencované konopí vyrábělo u nás, cena bude až o dvě třetiny nižší,“ míní Jiří Stabla, odborník na konopí z Konopnyshop.cz

Náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek míní, že k hrazení konopí pojišťovnami po nějaké době od účinnosti zákonamůže dojít. „Je zcela možné, že domácí výrobci i zdravotní pojišťovny navrhnou zařadit konopný přípravek do systému úhrad. Ta cesta je otevřená. Určitě dojdeme časem k zastropování měsíční částky za konopí. Ale to budeme vědět, až se to uvede do praxe,“ řekl Plíšek pro Týden.cz. Pojišťovny se se mohly k proplácení konopí rozhodnout podle toho, jestli se v Česku osvědčí a kolik pacientů se pro něj rozhodne. Po roční zkušenosti by se mohlo dostat do systému úhrad.

V případě, že zákon nakonec Senát schválí a podepíše prezident, účinnosti by měl nabýt na jaře příštího roku. K předloze přidal zdravotnický výbor ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví celkový pozměňovací návrh. Norma říká, že se rok bude do českých lékáren dovážet konopí ze zahraničí, hlavně z Nizozemska. Roku 2014 by Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vypsal tendr na pěstitele z Česka, od nichž by nově vzniklá agentura pod dohledem SÚKL konopí vykupovala. Rozsah zakázky zatím nelze odhadovat, podle všeho by však šlo o značnou sumu v řádu až miliard korun.

Firmy, které budou chtít konopí pěstovat, budou muset projít dvoukolovým řízením. Licencí by SÚKL mohl vydat až deset, jasné to však nyní není. Společnost bude muset splnit podmínky pro nakládání s psychotropními látkami, kritéria správné pěstitelské praxe i bezpečnostní kritéria. Svou roli ve výběrovém řízení bude hrát cena.

Konopí k léčebným účelům používají již dnes pacienti například v Nizozemsku, Izraeli i Kanadě. Nemocní pomocí marihuany zmírňují potíže spojené zejména s Parkinsonovou chorobou nebo roztroušenou sklerózou. Bylina pomáhá i proti bolestem, které doprovázejí rakovinu či proti nechutenství vyvolaném virem HIV.

 

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.