Onkologové: operace rakoviny robotem není nadstandard

K jednání o nadstandardech ale onkologové zatím nebyli na ministerstvo zdravotnictví přizváni.

Na celostátní konferenci v Praze diskutovali onkologové o robotických operacích v jejich oboru. Jak vyplynulo ze závěrů konference, Česká onkologická společnost je proti tomu, aby se robotické operace rakoviny dostaly na seznam chystaných nadstandardů. „Jsme zásadně proti tomu, aby jakákoliv onkologická léčba byla nadstandardní. Vybavení pro robotické operace by mělo mít každé onkologické centrum,“ řekl předseda společnosti profesor Jiří Vorlíček. Dodal, že robotické operace se v drtivé většině případů týkají právě onkologické léčby, především rakoviny prostaty. K jednání o nadstandardech ale prý nebyli onkologové na ministerstvo zdravotnictví zatím přizváni.

Výhody robotické operace jsou značné. Pacient v produktivním věku se může dříve vrátit do zaměstnání, při operaci jsou minimální ztráty krve, operativní zákrok je přesnější. Robotické zařízení také umožňuje chirurgům operovat i ve vyšším věku. Systém jde navíc snadno ovládat, takže je možné rychle zaučit nové operatéry.

Podle plánu ministra zdravotnictví Leoše Hegera by však zhruba tři čtvrtě robotických operací mělo být zařazeno mezi nadstandard. S rozšířením nadstandardů se počítá od ledna 2013, zatím není jasné, zda mezi nimi už budou operace robotem.

V Česku mají pacienti možnost robotického zákroku v sedmi nemocnicích: v Praze v Ústřední vojenské nemocnici a v Nemocnici na Homolce, dále ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně, v Nemocnici sv. Zdislavy v Mostištích, v Masarykové nemocnici v Ústí nad Labem, v Nemocnici s poliklinikou v Novém Jičíně a ve Fakultní nemocnici v Olomouci.

Účastníci konference se shodli na tom, že do rozvoje robotiky v českém lékařství je třeba zavést systém, který zatím chybí. „Situace je taková, že o tom, zda bude operace provedena klasicky, laparoskopicky nebo robotem, ve skutečnosti rozhodují pojišťovny. Velké pojišťovny operace hradí, zatímco malé na jejich úhradu nemají,“ komentoval současný stav předseda České společnosti robotické chirurgie Vladimír Študent.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.