Google to neví nejlíp

Když si pacient dělá sám „diagnózu“ na základě vyhledávání na internetu, může to být katastrofa, potvrdil výzkum.

Vyhledávací služba Google uvádí, že jeden z každých dvaceti zadaných dotazů se týká zdravotnických otázek. To jasně dosvědčuje, že si lidé na internetu hledají odpovědi na své zdravotní potíže. S jakým výsledkem? To zase ukazuje pokus výzkumníků z rakouské Technické univerzity ve Vídni a ze dvou australských výzkumných institucí.

Výzkumníci nechali pokusné dobrovolníky zadat do internetových vyhledávačů Google a Bing otázky, které se týkaly nějakého popsaného zdravotního stavu, jako třeba vypadávání vlasů, projevy žloutenky nebo lupenky.

Relevance jen u tří z deseti výsledků

Ukázalo se, že mezi prvními deseti výsledky nalezenými po zadání dotazu, byly obvykle v průměru jen tři medicínsky relevantní. Ostatní odkazy účastníky výzkumu spíše zmátly nebo rovnou vystrašily, protože jej navedly na naprosto neodpovídající stránky, často i o velmi nebezpečných chorobách.

Výzkumníci konstatovali, že internetová „sebediagnostika“ může vést ke „kyberchondrii“ – hypochondrii způsobené vylekáním se z internetových informací. Tvrdí tedy, že se pokusí vymyslet algoritmy, které by medicínské dotazy v internetových vyhledávačích směřovaly na relevantní stránky. Jestli se jim to podaří, je ovšem otázka, na kterou zatím ani Google neodpoví…

Podrobnější informace můžete najít na webu Queenslandské technické univerzity zde.

Čtěte také: Kde vzal pacient své zkreslené informace? Přece z internetu

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Můžete zanechat komentář nebo trackback ze své vlastní stránky.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.