V IKEM užívají novou srdeční pumpu pro rychlou pomoc při selhání srdce

 

 

PHP system overview

Jako první na světě použili katetrem zaváděný přístroj, na jehož vývoji se podílejí tamní odborníci. Podívejte se také na video.

Pražský Institut klinické a experimentální medicíny informoval, že jako první pracoviště na světě implantoval nový typ krátkodobé srdeční podpory – PHP HeartMate. Zařízení se do srdce dostává jen vpichem do třísla skrz tepnu. Protože nejde o velkou operaci, postup se dá uskutečnit při vědomí pacienta na jakémkoli katetrizačním sále.

Přístroj dokáže nahradit funkci srdce na 72 hodin. Pomůže tak pacientovi, jemuž srdce selhalo, přečkat nejhorší období. Lékaři tak získají čas na rozhodnutí o nejvhodnější terapii, a to i u těch nejkomplikovanějších pacientů.

Pacientovi se pak buď uleví a je léčen léky, nebo dostane HeartMate II (dlouhodobou srdeční podporu, s níž čeká na vhodného lidského dárce srdce). V obou případech jsou vyhlídky na celkové uzdravení vyšší, než kdyby PHP neměl.

Jak IKEM uvádí, je jedním center, která se podílejí na studii léčby srdečního selhání právě pomocí PHP HeartMate, v tuto chvíli mají k další léčbě díky pumpě přemostěné čtyři pacienty.

Pod videem, které dal k dispozici IKEM, můžete najít další podrobnosti o metodě.

Doplňující podrobnosti:

Od dubna 2003, kdy lékaři Institutu klinické a experimentální medicíny implantovali v Česku první mechanickou srdeční podporu, uplynulo již téměř 12 let. Za tu dobu se změnilo mnohé. „Umělé srdeční podpory se zmenšily, technologie je stále dokonalejší, fungování efektivnější a především se díky nim výrazně snížil počet pacientů, kteří se na čekací listině nedožijí transplantace srdce. Navíc, nemocní se k zákroku dostávají v mnohem lepším stavu – to zvyšuje jejich šance na dlouhodobé přežití. V IKEMu jako ve specializovaném pracovišti, které stojí i u samotného vývoje těchto technologií, se za dobu fungování programu implantovala srdeční podpora více než 300 pacientům. V  roce 2014 jsme takto pomohli 40 nemocným,“ říká vedoucí lékař Centra mechanických srdečních podpor IKEM doc. MUDr. Ivan Netuka, Ph.D.

Rychlost je výhodou

Naprostou novinkou, a to v celosvětovém měřítku, je nyní implantace srdeční pumpy PHP HeartMate.

Jedná se o naprosto unikátní, nový typ krátkodobé srdeční podpory, která se do srdce pacienta s akutním selháním zavádí pomocí katetru přes malý vpich do tepny v třísle – je to velmi rychlá a efektivní stabilizace pacienta, vhodná především pro nemocné s kardiogenním šokem,“ říká doc. MUDr. Jiří Kettner, CSc., zástupce přednosty Kliniky kardiologie IKEM.

Rychlost implantace je jedna z největších výhod této technologie. U pacientů ve velmi vážném stavu je právě toto tím nejdůležitějším měřítkem.

„PHP HeartMate dokážeme umístit během pár minut do oblasti aortální chlopně v srdci, kde má za úkol pumpovat krev do těla objemem přes 4 litry za minutu, přičemž tento průtok můžeme libovolně upravovat pomocí řídící konsole připojené k pumpě. PHP HeartMate je levostrannou srdeční podporou, která dokáže až na 72 hodin ulevit srdečnímu svalu pacienta – máme tak čas na určení dalšího postupu a můžeme přesněji vyhodnotit míru poškození srdce a další směr léčby. Srdce buď začne díky mechanické podpoře opět fungovat, nebo je pacientovi implantována dlouhodobá srdeční podpora s výhledem transplantace srdce,“ vysvětluje ředitel IKEM MUDr. Aleš Herman, Ph.D., který první PHP HeartMate pacientům implantoval.

První pacient v lednu

Od ledna, kdy lékaři v pražském IKEM implantovali vůbec první PHP HeartMate pacientovi v konečném stadiu srdečního selhání, pomohli už celkem čtyřem pacientům.

„Ze Spojených států jsme v rámci studie, na které se podílíme, získali pro naše pacienty zdarma možnost léčby pomocí této krátkodobé srdeční podpory. V současnosti jsou lékaři z IKEM součástí vědeckého týmu, který bude určovat další vývoj těchto technologií. Pravidelně se nyní účastníme všech fází procesu vývoje, díky tomu se stal IKEM pracovištěm, které dostalo příležitost implantovat PHP HeartMate pacientům se srdečním selháním jako první na světě,“ dodává zástupce přednosty Kardiochirurgické kliniky IKEM MUDr. Jiří Malý, Ph.D.

Potenciální rozšíření indikačních kritérií

„Byli bychom velmi rádi, pokud bychom měli v budoucnosti, po skončení této studie, možnost pokračovat v dalším klinickém použití ale i vývoji této technologie, protože se zatím PHP HeartMate ukazuje jako metoda, která má pro stabilizaci těch nejvíce nemocných pacientů v akutním kardiogenním šoku velký význam. Doufáme, že postupně budeme moci rozšířit indikační kritéria pro použití této krátkodobé srdeční podpory tak, abychom mohli zahrnout i pacienty po těžkém infarktu myokardu, což nám nynější design studie neumožňuje,“ doplňuje ředitel IKEM, MUDr. Aleš Herman, Ph.D.

Čtěte také: Osm českých pacientů dostane nový typ umělého srdce – HeartMate III

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Můžete zanechat komentář nebo trackback ze své vlastní stránky.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.