Kdyby se vás někdo zeptal, jak v kontaktních čočkách letět letadlem

V běžném letadle není problém, jen při delším letu může oko vysychat, stačí ale mít s sebou v malé lahvičce oční kapky.

Vysvětlení připravila oční klinika Gemini.

Kontaktní čočky je možné mít v letadle nasazené úplně bez problémů. Dokonce ani při dlouhých letech by neměly zraku nijak uškodit. Při delším letu ale může nastat horší snášenlivost kontaktních čoček v důsledku vysychání oka. To se projevuje pocitem cizího tělíska, škrábáním nebo tlačením čoček.

„Pro pohodlí během letu je dobré si s sebou na palubu vzít oční kapky neboli umělé slzy. Suchý vzduch v letadle totiž čočky vysouší a dochází k jejich smršťování. Obzvláště při delších letech kvůli tomu mohou být v oku nepříjemné. Vhodné je také po příjezdu do cílové destinace zvážit aplikaci nového páru čoček,“ popisuje MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D., přednosta sítě očních klinik Gemini.

Do kabiny samozřejmě jen malé balení

Roztok na kontaktní čočky se mícháním s nitroglycerinem pokusili zneužít už v roce 1995 pro výrobu bomby filipínští teroristé, ale dnes je možné si jej do letadla vzít. Cestující však s sebou do kabiny letadla smějí celkově vnést jen omezené množství tekutin: každá tekutina musí být v malém balení do maximálního objemu 100 mililitrů. Všechna balení musí být umístěna v jednom průhledném uzavíratelném plastovém sáčku o maximálním objemu sáčku jeden litr.

Z důvodu přetlaku uvnitř letadla je vhodné lahvičku s roztokem velmi dobře uzavřít…

Pozor na sítnici

Cestám letadlem by se však měli vyhnout lidé s onemocněním sítnice typu odchlípení sítnice nebo krvácení na sítnici.

Někteří lidé mají obavy i z poškození zraku kvůli zvýšenému tlaku v kabině letadla. „Tlak, který na palubě letadla během cesty vzniká, by neměl mít na kvalitu vidění vliv. Pokud je let standardní, nemělo by se nic závažného přihodit. Ale prudký pokles tlaku například při výstupu malého letadla nevybaveného tlakovým systémem může vést k akutní výškové hypoxii. Ta se může projevit zhoršeným viděním v důsledku nedostatku přísunu kyslíku do tkání nebo i ztrátou vědomí,“ uvádí Michaela Netuková, lékařka oční kliniky Gemini.

Čtěte také: Jednoduché opáčko: nejčastější oční vady a brýle

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Můžete zanechat komentář nebo trackback ze své vlastní stránky.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.