Unikátní vyšetření prsu v Plzni

nádor prsu

Klinika zobrazovacích metod tamní Fa-
kultní nemocnice Lochotín má vylep-
šenou magne-
tickou rezonanci.

 

 

Jako jedni z prvních na světě používají tamní lékaři k vyšetření prsů na tříteslové magnetické rezonanci novou osmnáctikanálovou prsní cívku. Její přednosti vysvětluje zástupce přednosty prof. MUDr. Jiří Ferda, Ph.D.: „Cívka je konstruována jako přijímací anténa změn signálu, které dávají informace o složení vyšetřované tkáně. Nová cívka je zcela ojedinělým zařízením, které je složeno z osmnácti přijímačů s osmnácti zesilovači. Zatímco dříve se používal přístroj se silou pole 1,5 Tesla a cívkou se čtyřmi přijímacími kanály, dnes se kombinací použití magnetického pole o síle 3 Tesla a osmnáctikanálové cívky mimořádně zvýší prostorové i kontrastní rozlišení.“

(Na fotografii je zobrazený malý nádor levého prsu (v kroužku), tmavý odstín nádorové tkáně na barevné mapě prokazuje maligní povahu nádoru.)

Další podrobnosti:

Tato nová technika dovolí lépe odlišit nádorovou tkáň od nenádorových postižení, posoudit dokonce i stupeň agresivity nádorů a dále významně zlepší hodnocení mízních uzlin v podpaží. Lékaři provádějí nyní i spektroskopii pro posouzení látkové výměny, difuzní vážení po hodnocení mikrostruktury nádorové tkáně nebo nový způsob dynamického zobrazení prokrvení nádoru.

Tato funkční vyšetření přispívají k poznání chování nádorové tkáně a dovolují tak zvolit optimální techniku chirurgického výkonu u karcinomu prsu. Zároveň pomáhají aktivně vyhledávat vznikající rakovinu u žen s vrozenými genetickými predispozicemi ke vzniku karcinomu prsu, nositelkami BRCA genu.

Rozpoznání velmi malých nádorů

„Porovnání s operačními a histologickými nálezy u žen, které již podstoupily na základě nového vyšetření operaci, ukazují, že nám nové postupy pomáhají v rozpoznání velmi malých nádorů a také k odlišení tkání, které nejsou nádorové povahy a to s výrazně vyšší přesností a úspěšností než tomu bylo na 1,5- teslové rezonanci,“ konstatuje profesor Ferda.

Klinika zobrazovacích metod FN Plzeň na Lochotíně o sobě uvádí, že je jediným pracovištěm v ČR, které poskytuje všechny nejmodernější zobrazovací metody onemocnění prsu současnosti. V květnu k nim přibude i vyšetřování pomocí nového hybridního přístroje PET/MRI.

Čtěte také: Plány Fakultní nemocnice Plzeň

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Můžete zanechat komentář nebo trackback ze své vlastní stránky.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.