Lékaři z Motola a z IKEM společně transplantovali současně srdce i plíce

V ČR se tak stalo podruhé; příjemcem byl pacient s cystickou fibrózou.

Podruhé se v ČR podařilo uskutečnit transplantaci srdce i plic současně, a to ve spolupráci týmu prof. Jana Pirka z Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze a prof. Roberta Lischkeho z pražské Fakultní nemocnice Motol. První takovou transplantaci provedli lékaři v IKEM před sedmi lety u ženy, která dodnes žije. Nynějším pacientem je 34letý muž s cystickou fibrózou. U pacienta se jednalo o terminální fázi respiračního selhání a šance na přežití bez transplantace byla nulová. Na zákrok čekal 2,5 roku. Jeho stav se zhoršoval tak prudce, že v posledních dnech dokázal ujít nejvýše 100 metrů a to pouze s kyslíkovou bombou. Kauzálním řešením je transplantace plic, což je u pacientů s cystickou fibrózou klasický postup.

Osmihodinový zákrok

V případě tohoto pacienta byla situace komplikována navíc srdečním onemocněním – kardiomyopatií s těžkou dysfunkcí levé komory srdeční. Souběh těchto onemocnění se vyskytuje asi u 3 % pacientů s diagnózou cystické fibrózy. Samostatná transplantace plic by pro tohoto pacienta nebyla řešením, a proto bylo nutno přistoupit ke kombinovanému výkonu. Ten trval 8 hodin. Orgány byly od jednoho dárce.

Doplňující podrobnosti:

„Kombinovaná transplantace je zvláštní již samotným odběrem bloku srdce-plíce, kdy v jednom okamžiku po odstranění poškozených orgánů příjemce zůstane hrudní koš úplně prázdný. Orgány se po odběru propláchnou speciálním roztokem a celý blok je po té uložen do stejného roztoku a boxu s ledem,“ vysvětluje přednosta Kardiocentra IKEM profesor. MUDr. Jan Pirk, DrSc. Souběžně s tím probíhá na vedlejším sále odstranění srdce a plic pacienta, který je okamžitě napojen na mimotělní oběh a může začít samotná transplantace. „Při ní je nutné spojit průdušnici, horní a dolní dutou žílu a aortu. Orgány se transplantují opět v jednom bloku, tak jak byly odebrány, to znamená, že se od sebe chirurgicky neoddělují,“ doplňuje Jan Pirk. Po výkonu je pacient v umělém spánku a teprve po kompletní obnově funkce srdce a plic je probuzen a odpojen od ventilátoru.

Pacient se zotavuje

Úspěšně provedená transplantace ještě nemusí znamenat úspěch. „Pokud očekáváme nějaké komplikace, tak většinou jsou to plíce a možné riziko infekce,“ uvádí profesor Robert Lischke. V tomto případě k žádným pooperačním komplikacím nedošlo a pacient se v tuto chvíli zotavuje na standardním pokoji Fakultní nemocnice v Motole.

Potenciál až tří operací ročně

„Spolupráce s kolegy z IKEM byla velmi příjemná a jsem si jistý, že zahájení tohoto unikátního programu transplantace srdce a plic, která má v ČR perspektivu třeba jen jednu až tři ročně, bude jednoznačně přínosem pro pacienta,“ říká prof. Lischke.

Na společné transplantaci se podíleli:

  • prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc – přednosta Kardiocentra IKEM
  • prof. MUDr. Robert Lischke – přednosta III. chirurgické kliniky 1. LF UK a FN Motol
  • MUDr. Jiří Malý, Ph.D. – zástupce přednosty Kardiochirurgické kliniky IKEM pro vědu a výzkum
  • MUDr. Jan Šimonek – vedoucí lékař transplantačního oddělení III. chirurgické kliniky 1. LF UK a FN Motol
  • MUDr. Josef Bešík, Ph.D. – Klinika Kardiochirurgie IKEM
  • MUDr. Jan Kolařík – III. chirurgická klinika 1. LF UK a FN Motol
  • MUDr. Tomáš Kotulák, Ph.D. – přednosta Kliniky anesteziologie a resuscitace IKEM

Čtěte také: V IKEM transplantovali pět orgánů najednou

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Můžete zanechat komentář nebo trackback ze své vlastní stránky.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.