Virus HIV ztrácí na síle, ale zřejmě ne v Evropě

Mutace viru HIV je zatím potvrzena jenom na jihu Afriky. Pravděpodobně za to mohou i léky.

I českými médii proběhla informace, že virus HIV se stává méně agresivním. Je však vhodné zdůraznit, že to je potvrzeno jen výzkumem ve dvou afrických zemích, nikoli třeba v Evropě nebo v USA, a že virus stejně zůstává smrtelně nebezpečným.

Jeho oslabení se dá hodnotit asi tak, že u nakažených lidí nyní propukne AIDS o 2,5 roku později než v době, kdy epidemie začínala.

V Botswaně jinak než v Jihoafrické republice

Philip Goulder z Oxfordské univerzity se svými kolegy porovnával vzorky HIV odebrané 842 testovaným infikovaným gravidním ženám v Jihoafrické republice a v Botswaně.

V Botswaně se epidemie HIV šířila zhruba o desetiletí déle než v Jihoafrické republice, takže virus měl o tuto dobu více času, aby se v tamní populaci vyvíjel.

Viry z Botswany se v laboratoři replikovaly pomaleji, což zřejmě znamená, že i v lidském organismu jim trvá déle, než dokáže poškodit imunitní systém a způsobit propuknutí AIDS.

Léky a genetické vlivy

Je to pravděpodobně důsledek používání léků, které se postupně dostaly i do Afriky. Ty sice nedokážou viry HIV zničit, ale brzdí jejich množení. Osoby napadené virulentnější formou HIV rychleji onemocněly, a dostaly tedy dříve léky. Tím se hladina virů v krvi a sexuálních tekutinách srazila téměř na nulu. Agresivnější viry tedy měly menší pravděpodobnost šířit se dál.

Dalším pravděpodobným důvodem snížení agresivity virů je fakt, že zhruba 15 % populace v jižní Africe má geny, které způsobují, že imunitní systém dokáže i viry HIV odhalit a ničit. Viry však přežijí, když se jejich proteiny změní tak, aby je imunitní systém nepoznal. Jenže se tím současně stávají pomalejší v replikování – a tuto méně agresivní, slabší formu HIV pak infikovaní lidé předávají dál.

V Botswaně má tuto oslabenou formu viru asi 50 % infikovaných, v Jihoafrické republice jen 40 %.

Není jasné, jestli se takovéto měny odehrávají i v USA nebo v Evropě; je to však méně pravděpodobné, protože počty infikovaných lidí, v nichž se virus vyvíjí, jsou mnohem nižší než v Africe.

Zdroj: Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, doi: 10.1073/pnas.1413339111

Čtěte také: V USA povolili transplantace orgánů od HIV pozitivních dárců

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Můžete zanechat komentář nebo trackback ze své vlastní stránky.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.