Kontaktní čočky by mohly fungovat jako obrazovka počítače

Spojení brýlí s počítačem (Google Glass) se ještě nestačilo v medicíně rozšířit, a už se uvažuje, že je nahradí kontaktní čočky.

Google Glass (odkazy níže), čili spojení brýlového rámu s minipočítačem, počítačovou obrazovkou před okem, kamerou i mikrofonem, slibuje obrovské uplatnění v medicíně. Zařízení může například lékaři zobrazit přímo před oko data o pacientovi a měnící se údaje z monitorovacích přístrojů, ale také jej spojit se vzdáleným zkušenějším kolegou, který poradí a rovnou na obrazovce názorně ukáže, třeba kudy v těle pacienta je nutné vést řez…

Obrazovka přímo v oku

Přístroj se ještě ani nestačil dostat do běžné praxe, a už se rýsuje jeho vylepšení. Zčásti by jej totiž mohly zastoupit rovnou kontaktní čočky v oku.

Výzkumníci z Princetonské univerzity v USA informovali, že dokážou pomocí 3D tiskárny natisknout z pěti vrstev kontaktní čočku, zakřivenou dokonce úplně přesně podle oka konkrétního člověka.

Co je ale hlavní: jedna vrstva materiálu kontaktní čočky obsahuje nanočástice, které vysílají světlo do oka, a vlastně tak napodobují obrazovku.

Platí to vojensko letectvo

Výzkum je úplně na začátku a ještě se ukáže, co z něho nakonec bude. Nicméně jeho autoři zřejmě usilují o vytvoření ještě menší a nenápadnější obrazovky, než zatím poskytuje Google Glass.

Možná nepřekvapí, že vše financuje americké vojenské letectvo, které chce, aby piloti měli před očima nejdůležitější data. Zařízení by dokonce mělo být schopno i rozpoznat zdravotní stav sítnice…

Zdroj: Nano Letters, doi:10.1021/nl5033292

Čtěte také:

Počítač v brýlích pohotově vyhodnotí zdravotní test

Operace za pomoci počítače v brýlích (proklik na dvě videa)

Oční buňky se dají tisknout v tiskárně

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.