Papírové recepty ještě aspoň tři roky vydrží

Změna už prošla Senátem, elektronické recepty budou povinné až od 1. ledna 2018. Ale může to nakonec být i jinak.

Lékaři budou moci vypisovat recepty do papírových formulářů až do konce roku 2017 – v ordinaci i „v terénu“, třeba sousedovi. Nicméně je možné, že papírový recept bude přece jen resuscitován, zastali se jej ještě senátoři.

Ministr Němeček elektronické recepty nechtěl

Vývoj v posledních měsících byl proměnlivý.

Podle dosud platné legislativy (schválné loni) měly papírové recepty skončit s koncem tohoto roku; od ledna 2015 pak měl být každý lékař povinen dávat pacientům jen a pouze elektronické recepty (tedy zadané do počítačové databáze).

Současný ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček však projekt povinného elektronického receptu označil za zbytečnou administrativní zátěž pro lékaře. Vláda pak v létě schválila jím předložený návrh novely zákona, která měla umožnit, aby si lékaři mohli vybrat, jestli chtějí psát papírové nebo elektronické recepty. A čekalo se, že to tak i schválí parlament.

Poslanci proti papíru

V Poslanecké sněmovně však tato podoba zákona neprošla. Tamní výbor pro zdravotnictví (řízený prof. MUDr. Rostislavem Vyzulou, CSc., zvoleným za hnutí ANO) doporučil jenom posun data platnosti papírových receptů na leden 2018.

A tuto podobu novely pak schválila celá Poslanecká sněmovna a v minulých dnech i Senát. A protože se nedá čekat, že by prezident zákon odmítl podepsat, bude platit v podobě, která papírové recepty za tři roky zakáže.

Není všem dnům konec

Nicméně senátoři se přiklonili k námitkám, že spousta praktických lékařů nebude ani za tři roky připravena vydávat jen elektronické recepty. (Nehledě na pochybnosti, zda stát, či přesněji Státní ústav pro kontrolu léčiv, zvládne vybudovat databázi elektronických receptů, která by doopravdy fungovala.)

Senátoři tedy přijali doplňující usnesení, v němž předpokládají, že vláda se ještě v příštím roce pokusí papírové recepty podržet. A pokud to neudělá vláda, pokusí se o to členové Senátu sami.

Členové Klubu doktora Vlacha proti elektronickým receptům

Ani členové Klubu doktora Vlacha nejsou ve své většině příznivci elektronických receptů. V nedávné anketě jich 76 % odpovědělo, že lékaře by k vystavování elektronických receptů neměl nikdo nutit, 5 % dodalo, že v ordinaci vůbec nemají internet. Jen 16 % hlasujících soudí, že elektronické recepty jsou logickou a nevyhnutelnou budoucností. (Zbývající 3 % hlasujících uvedla, že je jim to jedno.)

Text senátního usnesení najdete na webu Senátu zde.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.