Nejmladší lékařská fakulta má nové centrum za 360 milionů

Bude sloužit 1 800 studentům Lékařské fakulty Ostravské univerzity. První medici jsou již v 5. ročníku.

Ostravská univerzita zahájila chod nového centra multidisciplinárního výzkumu a výuky. Za zhruba 360 milionů korun získala přebudováním někdejší porodnice v Ostravě – Vítkovicích během dvou let nové laboratoře, datová centra, posluchárny a zázemí pro rozvoj lékařských a souvisejících sociálních i přírodovědných oborů a výzkumu.

V bývalém porodnickém pavilonu

Centrum je součástí areálu Lékařské fakulty v Ostravě – Vítkovicích a je situováno v někdejším porodnickém pavilonu zrušené nemocnice.

„Již nyní zde sídlí všechny katedry naší lékařské fakulty, která tak má jednu z nejmodernějších budov v republice,“ uvedl rektor Ostravské univerzity prof. RNDr. Jiří Močkoř, DrSc.

Z celkové částky potřebné na novou akademickou a výzkumnou infrastrukturu uhradila 85 % dotace EU, zbývající část zaplatila Ostravská univerzita.

Spojení lékařů i matematiků

Cílem univerzity je nyní vytvořit podmínky pro unikátní spojení biologů, lékařů, biofyziků, ale i matematiků a sociologů. V novém centru budou moci na ploše větší než 8 800 m2 společně pracovat například na studování vlivu ovzduší na zdraví lidí, na modelování vlivu nových léčiv na lidský organismus i na zdokonalování lékařských přístrojů.

„Navíc vtáhneme do výzkumného dění studenty, kterých je na Lékařské fakultě 1 800. Chceme, aby v Ostravě zůstávali a neutíkali na pracoviště mimo Moravskoslezský kraj,“ připomněl rektor Močkoř.

Akreditace od roku 2010

Lékařská fakulta Ostravské univerzity získala akreditaci pro obor všeobecné lékařství v roce 2010, letos ji obhájila až do roku 2020. První přijímaní medikové jsou tak dnes již v pátém ročníku.

Čtěte také: Ostravský CyberKnife uskutečnil ojedinělý výkon na srdci

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.