Lékaři z Masarykovy univerzity pomohli určit vznik některých nádorů mozku

Meduloblastomy ročně v ČR postihují kolem 15 dětských pacientů.

Jak vznikají některé nádory mozku u dětí, meduloblastomy, pomohli odhalit vědci z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Objev mechanismu a genu, který spouští nádorové bujení u zhruba pěti procent pacientů publikoval již v létě prestižní časopis Nature. Lékaři z Brna jsou již mnoho let součástí velkého mezinárodního týmu, který meduloblastomy zkoumá a současně připravuje i nové léčebné protokoly, tedy postupy, které umožní efektivnější léčbu dětí s tímto nádorovým onemocněním.

Dětští pacienti

Meduloblastomy jsou nečastější zhoubné nádory mozku u dětí, dvě třetiny pacientů s touto diagnózou jsou mladší deseti let. Zhoubné bujení vzniká v mozečku. Přežití pacientů s tímto mozkovým nádorem se pohybuje okolo 70 procent. Dědičné predispozice má jen asi sedm procent pacientů.

„U většiny dětí zatím zcela přesně neznáme příčiny vzniku onemocnění. U části meduloblastomů se nám ale podařilo najít geny, jejichž aktivace je zodpovědná za rozvoj nádorového bujení. Může to pomoci při hledání cest, jak tento mechanismus zastavit,“ doufá Karel Zitterbart, který působí na Klinice dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno a také na Lékařské a Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity.

Ne jedna, ale čtyři nemoci

V Česku je ročně diagnostikováno okolo patnácti dětí s těmito nádory. Mezinárodnímu týmu se už dříve podařilo objasnit například fakt, že meduloblastom není jedna, ale hned čtyři odlišné nemoci s rozdílným průběhem i prognózou.

„Díky práci mezinárodního sdružení můžeme už nyní léčbu pacientů individualizovat. Některým nemocným s lepší prognózou lze snížit dávky radioterapie či chemoterapie, případně radioterapii zcela vynechat. Těm s nejhorší prognózou pak můžeme nabídnout léčbu intenzivnější, doplněnou o biologickou, či cílenou léčbu,“ zdůraznil přednosta Kliniky dětské onkologie FN Brno a proděkan lékařské fakulty profesor Jaroslav Štěrba.

Připravují nové léčebné protokoly

Doplnil, že brněnští lékaři spolu s kolegy ze zahraničí v současnosti připravují novou generaci léčebných protokolů, které zohlední nejnovější informace o mechanismu vzniku meduloblastomů v reálné klinické praxi, při diagnostice a léčbě takto nemocných dětí.

Zdroj: Nature, doi: 10.1038/nature13379

Čtěte také: ČR zaujímá první místo na světě ve výskytu nádoru ledvin

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.