Nová laboratoř v Plzni si přístroje pronajímá

Ve fakultní nemocnici Plzeň mají novou, vysoce automatizovanou biochemickou laboratoř.

Ústav klinické biochemie a hematologie ve Fakultní nemocnici Plzeň má novou laboratoř. Rozbouráním několika příček, které původně tvořily malé laboratoře, vznikl v klinicko-biochemické části tohoto ústavu velký prosvětlený laboratorní sál.

V nově zrekonstruovaném prostoru je umístěn příjem laboratorních vzorků, společně s moderním systémem potrubní pošty. Na toto zařízení navazuje preanalytická a analytická linka, která provádí vyšetření od centrifugace přes další preanalytické úpravy až po vlastní analýzu a vydání výsledku.

Automatice stačí méně krve

Oproti dosavadnímu způsobu práce se jedná o plně automatizovanou linku, která vzorky i odstřeďuje, snímá víčka a vytváří alikvoty pro další analýzy, které se provádějí mimo automatickou linku. Výhodou je, že většina analýz se provádí na jednom sytému a k tomu stačí menší množství krve.

Přednosta ústavu prof. MUDr. Jaroslav Racek, DrSc., uvádí, že se díky výběrovému řízení podařilo oproti dosavadnímu stavu výrazně snížit provozní náklady. Ty se v současnosti pohybují kolem 16 miliónů Kč za rok. Ústav klinické biochemie a hematologie si nejmodernější přístroje pronajímá od firmy Roche, která zajišťuje další provoz, včetně údržby. Pronájem přístrojového vybavení je ekonomicky výhodnějším postupem oproti možnému zakoupení.

Oobdobnou přístrojovou technikou je nově vybaveno i druhé pracoviště našeho ústavu, v areálu Fakultní nemocnice Plzeň na Borech. Tam sice není preanalytická část linky, a vzorky se tedy musí připravit k analýze ručně, vlastní analýza však probíhá na stejných přístrojích jako v areálu Lochotín.

Ústav klinické biochemie a hematologie denně přijme až 2 000 vzorků biologického materiálu, hlavně krve.

Čtěte také: V Plzni obnovují internetové chaty s pacienty

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.