Buňky nosní přepážky opravují kolenní chrupavku

Prvních devět lidských pacientů má nosní chrupavku v koleně – a úspěšně.

Chrupavkové buňky z nosní přepážky mají úžasnou vlastnost růst a vytvářet nové chrupavkové tkáně, a to i v jiných částech těla než v nose, zjistili vědci. A mohou fungovat i v kloubech, třeba v koleně, kde se chrupavka opotřebovává například sportem nebo degraduje při onemocněních, ale její schopnost regenerace je nízká.

Ověřily to kozy

Tkáňový inženýr Ivan Martin z univerzitní nemocnice ve švýcarské Basileji postup vyzkoušel nejdříve na kozách – se svými kolegy vzali buňky z jejich nosní přepážky, přidali růstový faktor, aby lépe rostly, a implantovali je do kozích kolenních kloubů.

Chrupavky se na novém místě nejenom dobře usadily, ale opravily kolenní klouby do dobrého stavu.

Tým tedy uskutečnil předběžný pokus s devíti lidskými pacienty s akutním poškozením kolenních chrupavek po nehodě. Z buněk jejich nosních přepážek během čtyř týdnů výzkumníci vypěstovali dostatek buněk a vytvořili z nich kousky tkání o velikosti 3 x 4 cm, které pak implantovali do poškozených kolenních hloubů. Nyní, půldruhého roku po zákroku, pokusné osoby prokazují zlepšení ve fungování kolene i snížení bolesti.

Možná i pro nemocné s artrózou

Výzkumníci soudí, že stejný postup by pomohl i pacientům s artrózou a už v tomto směru dělají další pokusy. Možná by se uplatnění mohlo najít i v obličejové chirurgii.

Zdroj: Science Translational Medicine, doi: 10.1126/scitranslmed.3009688

Čtěte také: Nemocných s artritidou lehce ubývá

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.