Biologické a medicínské pavilony CEITEC v Brně otevřeny

Výzkumný institut bude především za evropské peníze zkoumat mj. lidský mozek a molekulární medicínu.

 

 

 

 

Středoevropský technologický institut (CEITEC) otevřel v Univerzitním kampusu Bohunice Masarykovy univerzity v Brně dva nové pavilony pro práci vědeckých týmů zaměřených na výzkum biologicky významných molekul, evoluce a genetické výbavy rostlin, ale i lidské mysli a zdraví člověka.

Další čtyři pavilony, které budou v rámci společného projektu CEITEC sloužit zejména materiálovým vědám a pokročilým technologiím se staví v areálu Vysokého učení technického a budou dokončeny v roce 2015.

Do projektu CEITEC jsou zapojeny čtyři brněnské univerzity a dva brněnské výzkumné ústavy.

Většina peněz jde z EU

Stavba dvojice pavilonů trvala dva roky a stála 440 milionů korun. Dalších 950 milionů korun pak bylo investováno do vybavení, zejména přístrojů.

Celkový rozpočet projektu je 5,246 miliard korun, z toho výše příspěvku EU činí 4,459 miliard korun a výše příspěvku státního rozpočtu 786 milionů korun.

Podrobnější informace:

V nově otevřených pavilonech získali vědci téměř 7 000 m² prostor pro bádání i výuku. Zde budou vědci moci začít naplno využívat špičkově vybavené laboratoře a unikátní přístroje, kterými disponuje jen několik pracovišť na světě.

Větší z pavilonů má atypický eliptický půdorys se zastřešeným atriem. V pavilonu se nachází například speciální laboratoř s novým kryo-elektronovým mikroskopem FEI Titan Krios, který umožňuje studovat struktury a prostorové uspořádání izolovaných komplexů bílkovin a nukleových kyselin až na úroveň atomů.

V celém areálu Univerzitního kampusu Bohunice je umístěno osm centrálních laboratoří s řadou prvotřídních přístrojů jako spektrometry nukleární magnetické rezonance (NMR), které slouží pro studium 3D struktury látek na atomární úrovni, hmotnostní spektrometry pro sledování genetiky a proteomiky rostlin nebo speciální elektroencefalograf (EEG) pro studium mozku.

Nové prostory v kampusu slouží pro výzkumné programy: Strukturní biologie, Genomika a proteomika rostlinných systémů, Molekulární medicína a Výzkum mozku a lidské mysli a částečně pro program Pokročilé nanotechnologie a mikrotechnologie.

Čtěte také: Brněnští vědci popsali roli proteinu, jenž ovlivňuje vznik nádorů

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.