Jak nejlíp vyčistit zuby? Odborníci se neshodnou

Nová studie konstatuje, že jeden recept neexistuje a že rozporuplná doručení matou veřejnost.

Lékařské organizace a také výrobci zubních past a kartáčků radí veřejnosti postupy, podle nichž se mají čistit zuby. Potíž je v tom, že tyto „autoritativní“ návody se liší v tom, jakým postupem, jak dlouho, ale i jak často se máme zubům věnovat.

Zmatená veřejnost

Dva vědci z britské University College London po prozkoumání situace konstatují, že veřejnost je z rozporuplných zmatená. Navíc poskytované rady nejsou vždy užitečné. Existuje např. doporučení čistit si zuby hned po konzumaci sladkého jídla nebo sladkého pití. Avšak bakterie z jídla začnou vytvářet kyseliny na zubech už po dvou minutách, takže když si vzápětí člověk čistí zuby kartáčkem, může sklovinu poškodit ještě víc.

Výhodnost neprokázána

Nejobvykleji doporučovaný postup pro čištění zubů, uvádějí autoři, zahrnuje jemné a krátké pohyby kartáčku tam a zpět s cílem uvolnit a odstranit zbytky jídla, plaky i bakterie. Nicméně žádná reprezentativní studie neprokázala, že by to bylo účinnější než běžné přejíždění zubů kartáčkem.

Ani autoři se neshodli

Autoři studie doporučují, aby se autoritativní lékařské organizace shodly na jednom ověřeném postupu, který budou všichni odborníci doporučovat.

Jenomže ani oni dva se na jednom způsobu čištění zubů shodnout nedokázali.

V informačních podkladech své univerzity jeden z nich (emeritní profesor Aubrey Sheiham) doporučuje: Jemně pohybujte v horizontálním směru kartáčkem nakloněným v úhlu 45 stupňů, abyste nejlépe odstranili zubní plak. Abyste však na kartáček příliš netlačili, nedržte jej sevřený v pěsti, ale raději jako tužku při psaní.

Druhý autor studie (John Wainwright, který je nyní praktickým dentistou), doporučuje svým pacientům, aby jednoduše zaměřili jemné čistící pohyby kartáčkem zejména na místa, kde se plaky nejpravděpodobněji shromáždí – kousací plochy zubů a spojení mezi zuby a dásněmi.

Tak si vyberte.

Zdroj: British Dental Journal, doi: 10.1038/sj.bdj.2014.651

Čtěte také: Jak poznat nemoc po dechu? Snahy výzkumníků sílí

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.