Dva patenty na léčbu leukémie z Brna pronikají do praxe

Vytvořili je pracovníci Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, uplatnění má podobu nových testovacích sad.

První testovací sada umožní lékařům dříve a přesněji stanovit prognózu chronické lymfocytární leukémie. Druhá včas odhalit plicní onemocnění způsobené spóry plísní z rodu Aspergillus, se kterými si zdravý organismus snadno poradí, avšak u pacientů s oslabenou imunitou, například po léčbě leukémie, mívá velmi vážné následky.

Obě testovací sady zavádí na trh biotechnologická firma Generi Biotech, s.r.o., sídlící v Hradci Králové. Práva k užívání patentů od Masarykovy univerzity koupila před čtyřmi lety.

Další podrobnosti:

Nová testovací sada na stanovení prognózy chronické lymfocytární leukémie využívá molekulárně-genetickou analýzu specifických genů v biologickém vzorku pacienta, nejčastěji se stanovení provádí z periferní krve.

Díky této metodě budou lékaři v konkrétních případech schopni určit závažnost nádorového onemocnění a vybrat správnou léčbu.

Sada vznikla s využitím objevu, který patentoval vědecký tým z Centra molekulární biologie a genové terapie Interní hematologické a onkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

Rychlejší diagnóza

Současná diagnostika plicní aspergilózy, vysoce rizikové pro onkologické pacienty, je obtížná.

„Pro odhalení této nemoci je nutné provést pacientovi výplach plic fyziologickým roztokem a pak čekat i několik dnů až týdnů, zda v tomto vzorku plíseň začne růst. Výsledek kultivace a dalších laboratorních testů mohou navíc ovlivnit léky, které se často preventivně podávají již při podezření na tuto nemoc ještě před potvrzením diagnózy,“ popsala nevýhody tradičních metod diagnostiky Mgr. Martina Lengerová, Ph.D., z Lékařské fakulty.

Vědci se proto rozhodli navrhnout postup, při kterém by v roztoku získaném výplachem plic nehledali samotnou plíseň, ale pouze její DNA.

„Námi navrženou metodou jsme schopni odhalit přítomnost DNA čtyř nejčastějších původců aspergilózy. Výsledek můžeme získat již během několika hodin po odběru a tím významně zrychlit a zpřesnit stanovení diagnózy,“ popsala dr. Lengerová.

Prvotní zájem

Podle společnosti Generi Biotech už diagnostické sady prošly ověřovacími studiemi a získaly registraci do ministerstva zdravotnictví. První zájem o jejich využití projevilo několik fakultních a krajských nemocnic i specializovaných onkologických center.

Čtěte také: Chcete nakouknout na brněnskou lékařskou fakultu? Můžete v počítači

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.