Největší lékařská fakulta v ČR má tři tisíce studentů

Na studenta medicíny stát přispívá 90 tisíci Kč ročně a nestačí to. Naopak cizinci platí za studium ročně 330 tisíc Kč.

 

 

 

 

Pozoruhodné nahlédnutí do finančního života 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy přinesl první dialog o medicíně z plánovaného cyklu MEDIALOGY, který fakulta plánuje jako diskuse s médii, odborníky či veřejností.

Celkem 12 tisíc studentů medicíny

V celé ČR je osm lékařských fakult, na nichž studuje všeobecné lékařství a zubní lékařství asi 12 200 studentů. Nejvíc, téměř tři tisíce, je jich na 1. lékařské fakultě. Těsně na druhém místě je Lékařská fakulta Masarykovy univerzity s 2 700 studenty medicíny a za nimi co do velikosti následuje Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni, která má téměř 1 800 studentů. Ostatně podívejte se do tabulky.

Počet studentů medicíny v ČR k 31. 10. 2013

Všeobecné lékařství Zubní lékařství
1. LF UK Praha 2 526 403
2. LF UK Praha    921  -
3. LF UK Praha    919  -
LF UK Hradec Králové    870 161
LF UK Plzeň 1 502 294
LF MU Brno 2 315 405
LF UP Olomouc 1 029 423
LF OU Ostrava    370  -

Kolik stojí studium

Ale vraťme se na 1. lékařskou fakultu. Jak se v rámci debat ukázalo, stát přispívá na tamního studenta všeobecného lékařství ročně kapitační platbou 90 126 korun, tedy za šest let poskytne 541 tisíc korun. Studium zubního lékařství je dražší, za rok na něj stát dá 112 658 korun, za pět let trvání studia tedy 563 tisíc.

Studium dentální medicíny je dražší proto, že při něm studenti spotřebují víc drahého materiálu např. ve výuce na modelech.

Děkan 1. lékařské fakulty profesor MUDr. Aleksi Šedo, DrSc., ovšem zdůrazňuje, že tyto sumy na pokrytá nákladů studia nestačí – reálně je totiž příprava všeobecného lékaře (MUDr.) i zubního lékaře (MDDr.) asi o čtvrtinu dražší, než zaplatí stát. Fakulta rozdíl hradí mj. díky příjmům z expertní činnosti či ze spolupráce s průmyslem. Určité peníze na provoz přináší vědecký výzkum. Podíl dárců je minimální a situace známá třeba z amerických univerzit, jimž jejich úspěšní absolventi posílají dary, je českým poměrům vzdálená.

Zahraniční studenti přispívají i na české

Na provoz fakulty však finančně přispívají i zahraniční studenti, kteří studují v angličtině (nikoli tedy třeba studenti ze Slovenska, kteří chodí na výuku v češtině). Za studium všeobecného lékařství v angličtině zahraniční zájemci platí 330 000 korun ročně a za výuku zubní medicíny 360 000 korun za rok.

V současné době na fakultě v angličtině studuje téměř 700 lidí všeobecnou medicínu a stovka dalších studuje stomatologii. Nejvíce je zastoupena Malajsie se 118 studenty, dále Británie se 115, Kypr se 63, Botswana se 46 a Izrael s 41 studenty. Ze Spojených států sem dorazilo 24 studentů.

Děkan Šedo zdůrazňuje, že zahraniční studenti musí splnit obdobné požadavky jako studenti čeští. A dodává, že často jsou aktivnější, při výuce více diskutují,  vlastně tak obohacují i vyučující.

Čtěte také:

Kde chtějí pracovat absolventi medicíny?

Chcete nakouknout na brněnskou lékařskou fakultu? Můžete v počítači

Lékařské školy ve východní Evropě lákají zahraniční studenty

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.