Český lék proti karcinomu prostaty je v závěrečné fázi klinických testů

Je to poprvé po třiceti letech, kdy lék české firmy postoupil tak vysoko. Připravila jej společnost SOTIO ze skupiny PPF.

Česká biotechnologická společnost SOTIO, která patří do finanční skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera, zahájila III. fázi klinických testů svého přípravku pro léčbu pacientů s karcinomem prostaty.

V této části testů již bude přípravek, označovaný jako DCVAC/PCa, vyzkoušen na více než tisícovce pacientů z dvaceti zemí světa, včetně ČR. Jestli se však skutečně osvědčí, to se teprve ukáže.

Spolupráce s 2. lékařskou fakultou a Motolem

„Díky společnosti SOTIO a její spolupráci s 2. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnicí v Motole poprvé v moderní historii dochází k tomu, že výsledky mnoha let výzkumu českých vědců jsou korunovány třetí fází globální klinické studie vedené českou firmou,“ uvedl generální ředitel SOTIO Ladislav Bartoníček.

Imunitní reakce proti nádorovým bunkám

Princip přípravku popisuje Radek Špíšek, ředitel pro vědu a výzkum společnosti SOTIO: „Navrhli jsme klinickou studii kombinované chemo-imunoterapie, která testuje kombinaci standardní léčby chemoterapií s imunoterapií na bázi dendritických buněk pomocí přípravku DCVAC/PCa.  Dendritické buňky jsou připraveny z monocytů pacienta a na svém povrchu mají vystaveny bílkoviny, které jsou specifické pro nádorové buňky. Tyto bílkoviny, tzv. nádorové antigeny, pocházejí z buněčné nádorové linie karcinomu prostaty, která je usmrcena pomocí vysokého hydrostatického tlaku. Zatímco chemoterapie přechodně snižuje množství nádorových buněk, protinádorová imunoterapie pomocí přípravku DCVAC/PCa může vyvolat imunitní reakci namířenou proti nádorovým buňkám a tím další růst nádorových buněk zpomalit nebo držet pod kontrolou.“

Více informací můžete najít na webu společnosti SOTIO zde.

Čtěte také: Web pro nemocné s karcinomem prostaty

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.