Kardiolog z Homolky zachránil život při cyklovýletě

MUDr. Petr Kmoníček pomohl umírajícímu cyklistovi, kterého postihla srdeční arytmie.

Při výletě v Krkonoších přepadl jeden starší cyklista po strmém, více než dvoukilometrové stoupání náhle přes řídítka a v bezvědomí se skácel k zemi. Měl štěstí. V té chvíli vedle něj byl jiný cyklista – kardiolog MUDr. Petr Kmoníček z pražské Nemocnice Na Homolce.

Okamžitě zahájil základní resuscitační péči – nepřímou srdeční masáž. Zvládl zkolabovaného muže účinně držet při životě více než deset minut až do chvíle, kdy přijela horská služba, vybavená automatickým defibrilátorem.

Zúžená věnčitá tepna

Krátce po příjezdu vozů záchranné služby nemocný znovu nabyl vědomí a byl převezen do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde jej čekala úspěšná operace.

„Ten muž jel s námi ve skupině, ale osobně jsem ho neznal. Když padl do bezvědomí, zhodnotil jsem rychle situaci a odhadl diagnózu, protože se s resuscitací setkávám poměrně často,“ říká doktor Kmoníček.

Cyklista, který náhle v horách bojoval o život, do té doby neměl žádné problémy a netušil, že má zúženou věnčitou tepnu. Jeho srdce proto při velké tělesné námaze během stoupání do kopce nedostávalo dostatek okysličené krve.

Následkem těžké ischemie vznikla život ohrožující arytmie – fibrilace komor, která vede vždy k okamžité zástavě krevního oběhu.

Sotva pět minut času

Oživování musí být zahájeno nejpozději po pěti minutách od selhání základních životních funkcí, jinak hrozí nevratné poškození mozku. Pokud člověk upadne do bezvědomí po velké fyzické zátěži, jako tomu bylo v případě cyklisty, doba nutná pro zahájení úspěšné resuscitace se zkracuje. Tělesný výkon totiž zrychluje metabolismus a zvyšují se nároky organismu na kyslík.

Bez okamžitého zásahu doktora Kmoníčka by tedy postižený cyklista s největší pravděpodobností zemřel.

Čtěte také: Zázraky se dějí i v medicíně, konstatují v IKEM

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.