První bionická ruka, která zprostředkovává pocit hmatu

Evropský výzkumný tým sestrojil zatím nejdokonalejší protetickou ruku. Podívejte se na video.

Dán Dennis Aabo Sørensen přišel při neopatrném zacházení s pyrotechnikou o levou ruku. Devět roků poté se stal prvním pacientem na světě, který dostal takovou protetickou končetinu, která umožňuje opravdový pocit hmatu v ruce. Její senzory jsou totiž chirurgicky napojeny na nervy v horní části paže.

Tento klinický pokus se uskutečnil loni v únoru v Římě. A pacient, nyní šestatřicetiletý, si pochvaloval – „vrátil“ se mu hmat.

I při pokusech se zakrytýma očima a ucpanýma ušima byl Sørensen schopen ovládat sílu stisku a rozpoznat i tvar a konzistenci předmětů, které svou robotickou protézou uchopil.

K ovládání současných bionických končetin přitom pacient potřebuje pomoc zraku.

Zatím jen v laboratoři

Práci výzkumníků z pěti evropských zemí koordinoval Silvestro Micera, který působí na technických školách v italské Pise a švýcarském Lausanne. Tým dodal do bionické končetiny senzory, jimiž se měří napětí v umělých „svalech“, které řídí pohyb prstů. Získané elektrické impulzy pak počítačový program převádí – prostřednictvím čtyř elektrod napojených na zbytky pacientových nervů – do signálů, jimž „rozumí“ nervový systém.

Bohužel, pro tuto výpočetní aktivitu je zapotřebí, aby umělá ruka byla prostřednictvím drátů napojena ještě na počítač. Takže experiment mohl probíhat pouze v laboratoři, a poté se pacient musel svého hmatu v ruce zase vzdát a vrátit se k původní protéze.

Zatím ještě není jasné, kdy budou k dispozici umělé ruce s takovýmito vlastnostmi použitelné i v běžném životě. Miniaturizace elektroniky by to však měla umožnit.

Podívejte se na VIDEO zde.

Zdroj: Science Translation Medicine,
doi: 10.1126/scitranslmed.3006820

Čtěte také: Pacient hraje s robotickou nohou fotbal

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.