Umělá kostní dřeň by mohla nahradit tu pravou

KIT-Forscher_entwickeln_kuenstliches_Knochenmark

Němečtí výzkum-
níci vytvářejí umě-
lé prostředí pro vývoj hemato-
poetických kmeno-
vých buněk vhod-
ných pro tran-
splantace.

 

 

 

Kostní dřeně od dárců pro transplantace téměř určitě nikdy nebude tolik, kolik by bylo zapotřebí zejména pro pacienty s leukémií. Němečtí vědci nabízejí řešení: buňky potřebné k transplantaci získají z uměle sestavené kostní dřeně – vytvořené ze syntetických polymerů a kmenových buněk z pupečníkové krve.

Napodobenina ze syntetických i přirozených materiálů

Tým výzkumníků z Ústavu pro inteligentní systémy Maxe Plancka ve Stuttgartu, z Technologického ústavu v Karlsruhe a z univerzity v Tübingenu přišel se zajímavým nápadem – sestavil napodobeninu kostní dřeně z vysoce porózního hydrogelového polymeru připomínajícího mořskou houbu.

Osadili jej hematopoetickými kmenovými buňkami, a to z pupečníkové krve, a k nim přidali další přirozený biologický materiál. (Na upraveném snímku z elektronového skenovacího mikroskopu jsou kmenové buňky žluto-zelené a syntetický materiál napodobující kostní dřeň modrý.)

Naděje za deset až patnáct let

Je známo, že krevní kmenové buňky si své vlastnosti mimo kostní dřeň neudrží, první laboratorní pokusy však naznačují, že uměle vytvořené prostředí by jim mělo svědčit.

Jestli se však uměle vytvořená kostní dřeň opravdu osvědčí, se teprve uvidí. Pokud vše půjde dobře, do terapeutické praxe se může podle odhadu výzkumníků dostat až za deset až patnáct let.

Zdroj: Biomaterials, doi: 10.1016/j.biomaterials.2013.10.038

Čtěte také: Kmenové buňky z kostní dřeně poletí do vesmíru

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.