VZP využila statistiku na kontrolu zubních lékařů

Jak uvádí, zjistila, že 90 zubařů vykazuje nadměrný počet plomb. Prezident stomatologické komory pojišťovnu podpořil.

Všeobecná zdravotní pojišťovna prozkoumala statistiky a zjistila, že devadesát zubních lékařů opakovaně po šest let vykazuje, že ročně udělali každému svému ošetřenému pacientovi čtyři a více plomb. Průměr v České republice je méně než jedna plomba na pacienta.

Všechny vytipované případy se týkají malých ordinací s jedním lékařem. Do třetiny z nich už pojišťovna poslala revizní pracovníky. Dříve to udělat nemohla, protože na podivnosti ukázalo až dlouhodobé srovnání dat.

Může existovat objektivní vysvětlení?

Faktem je, že ne vždy statistická odchylka hned ukazuje na nepravosti ze strany lékaře. Proslulý je případ MUDr. Evy Schallerové z ostravské čtvrti Radvanice. Na ni přišla před pár lety kontrola proto, že každého třetího dětského pacienta vedla jako astmatika – jenže jako skutečnou příčinu špatného zdraví tamních dětí potvrdil Ústav experimentální medicíny Akademie věd sousedství znečišťujícího těžkého průmyslu.

V současném případě však ani prezident České stomatologické komory Pavel Chrz neočekává nějaké přirozené vysvětlení zvenčí: „Není možné, aby pár desítek nepoctivců kazilo dobré jméno všem ostatním stomatologům. Je správné, že to VZP hlídá,“ uvedl MUDr. Chrz v tiskové zprávě.

VZP k tomu oznamuje, že v porovnávání statistických údajů a hledání podivností bude pokračovat.

Více informací najdete na webu pojišťovny zde.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.