Anestezioložka poletí do vesmíru

meir

Mezi novými americkými astronauty je pětatřicetiletá učitelka anesteziologie z Harvardovy univerzity. V kosmu už bylo 40 lékařů. Přibude k nim i Čech?

Americká kosmická agentura NASA vybírala z více než šesti tisíc přihlášených osm nových kosmonautů, kteří rozšíří současný tým 49 aktivních amerických astronautů (z nichž někteří zase odejdou). Vybraní uchazeči jsou ve věku mezi 34 a 39 lety a představují směs vojenských letců a vědců.

Je mezi nimi i Jessica U. Meirová (na snímku). Dosud byla asistentkou v oboru anesteziologie na Lékařské fakultě Harvardovy univerzity v Bostonu; studovala však také na Mezinárodní kosmické akademii ve Francii a na oceánografickém institutu.

Noví astronauti budou zřejmě – stejně jako jejich současní kolegové – létat na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS, která krouží zhruba 400 km nad Zemí. Možná se jim však za jejich aktivního života podaří také letět k některému asteroidu anebo dokonce k Marsu. Pokud se na to samozřejmě najdou peníze…

Český lékař do vesmíru?

Do vesmíru už vzlétlo 534 lidí, někteří i vícekrát. Čtyřicet z nich byli lékaři.

Teoretickou šanci v budoucnu mohou mít i lékaři čeští. ČR je členem Evropské kosmické agentury (ESA), která nyní má čtrnáct astronautů (lékařské vzdělání má jeden z nich, Holanďan André Kuipers). Jejich poslední doplňování, uzavřené v roce 2009, začalo, ještě než byla ČR členem kosmické agentury.

Při příštím doplňování týmu se však už budou moci hlásit i Češi, podle předpokladů by se konkurs mohl vyhlásit zase někdy v druhé polovině tohoto desetiletí.

Další informace (v angličtině) o amerických astronautech najdete zde a o evropských zde.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.