Lékaři ani medici opravdu nemají rádi tlouštíky – a ti to vědí

Doktoři v USA mají od obézních pacientů odstup, a ti od nich častěji utíkají. A jak je to v Česku?

Klub doktora Vlacha již před časem informoval o americkém výzkumu, který ukázal, že lékaři projevují menší porozumění k obézním pacientům – poskytnou jim sice adekvátní odbornou péči, ale udržují si od nich větší emocionální odstup a mají k nim méně soucitu. (Viz Lékaři nemají rádi obézní pacienty)

Zaujatí medici

Teď totéž potvrdil výzkum mezi studenty třetího ročníku medicíny v USA – Američany i cizinci z 25 různých zemí světa. V něm se ukázalo, že 39 procent těchto studentů projevuje předsudky vůči obézním pacientům, ale jen čtvrtina z nich si svůj postoj uvědomuje.

Výzkumníci, kteří své poznatky publikovali v žurnálu Journal of Academic Medicine, uvedli, že je nutné tyto předsudky odbourat, aby lékaři mohli dobře léčit dvě třetiny nemocných v USA, kteří mají nadváhu nebo jsou obézní.

Tlouštíci to na lékaře vědí

Jiný výzkum, opět americký (v žurnálu Obesity), zase ukazuje, že tlouštíci si jsou postoje lékařů vůči sobě vědomi. A řeší to tím, že se snaží najít jiného lékaře.

Ve srovnání 20 700 pacientů se ukázalo, že ti s nadváhou mění svého praktického lékaře o 23 % častěji a ti obézní o 52 % častěji než pacienti s normální hmotností.

Zdá se, že obtloustlým pacientům vadí různé poznámky zdravotnických pracovníků, ale třeba i sedadla v čekárně, do nichž se nevejdou…

A v Česku?

Klub doktora Vlacha nezná žádnou obdobnou studii v Česku. Proto už dříve učinil malý a zcela nereprezentativní výzkum mezi českými lékaři. I oni připustili, že obézním pacientům podvědomě vyčítají, že nehubnou, aby si tím zlepšili zdravotní stav. Vadí jim i to, že obézní pacient se dá jen obtížně vyšetřit pohmatem, hůře se operuje a po operaci se obtížněji hojí.

Zdroje:

Academic Medicine, doi: 10.1097/ACM.0b013e318294f817

Obesity, doi: 10.1002/oby.20189

Čtěte také: Slabé pohlaví (tedy muži) vyžaduje větší medicínskou pozornost

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.